petralona hotel hanioti halkidiki

Σπήλαιο Πετραλώνων

Το σπήλαιο των Πετραλώνων ανακαλύφθηκε τυχαία το 1959 από έναν ντόπιο βοσκό που έψαχνε για μια πηγή. Δύο άνδρες κατέβηκαν και αργότερα περιέγραψαν έναν μεγάλο αριθμό θαλάμων και διαδρόμων, ύψους 8 έως 10 μέτρων με πλούσιους και όμορφους σχηματισμούς σπηλαιοθεμάτων (σταλακτίτες και σταλαγμίτες).

 

Οι συστηματικές ανασκαφές του Σπηλαίου ξεκίνησαν το 1965 από τον ιδρυτή της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος, καθηγητή ανθρωπολόγο Άρη Παυλιανό. Οι έρευνές του απέδειξαν ότι ο Αρχάνθρωπος είναι περίπου 700.000 ετών, και αυτό τον κάνει τον «παλαιότερο» Ευρωπαίο. Η ηλικία αυτή καθορίστηκε μετά από λεπτομερή ανάλυση της στρωματογραφίας (μέχρι σήμερα έχουν αποκαλυφθεί 28 γεωλογικά στρώματα) και μετά από μελέτη των πρωτόγονων και παλαιολιθικών εργαλείων καθώς και της παλαιοπανίδας που ανακαλύφθηκαν σχεδόν σε όλα τα στρώματα. Μεταξύ των απολιθωμάτων ζώων που έχουν εξαφανιστεί περιλαμβάνονται τα εξής: λιοντάρια, ύαινες, αρκούδες, πάνθηρες, ελέφαντες, ρινόκεροι, μεγάκεροι, βίσωνες και διάφορα είδη ελαφιών και ιπποπόταμων, καθώς και 25 είδη πτηνών, 16 είδη τρωκτικών και 17 είδη των νυχτερίδων.

 

Για την επαλήθευση της ηλικίας, η συμβολή του νουκλεονικού είναι πολύ σημαντική. Τα υλικά που έχουν χρονολογηθεί είναι οστά, αργίλιοι, σταλαγμίτες και στάχτες. Αυτά είναι ίχνη φωτιάς – τα παλαιότερα που έχει ανάψει ποτέ ο άνθρωπος.

 

Το σπήλαιο και το μουσείο Πετραλώνων είναι κλειστά για το κοινό από 1/1/2019 λόγω εργασιών αποκατάστασης και αναμένεται να ανοίξουν ξανά το καλοκαίρι του 2022.

 

Οι επισκέψεις ξεκινούν καθημερινά από τις 9 πμ.

 

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε το: +30 23730 71671 ή επισκευθείτε το: http://www.petralona-cave.gr/